Ako fungujú elektrické časové spínače a na čo ich môžete využiť

20420-1_denny-24-hodinovy-casovy-spinac-dt01

Predstavte si, že chcete každý večer automaticky spustiť osvetlenie okolo domu či poliať trávnik. Alebo každé ráno vyhriať garáž. Nepotrebujete na to smart elektroinštaláciu, stačí vám omnoho jednoduchšie, ba až primitívne riešenie – časové spínače. Pozreli sme sa na ne bližšie a prezradíme vám, aké typy existujú, aké funkcie ponúkajú a na čo všetko ich využijete.

Časové spínače automatizujú domácnosť a šetria elektrinu

Časové spínače sú jednoduché elektrické (alebo elektronické) zariadenia, ktoré spínajú vami vybraný elektroinštalačný obvod (svetelný, zásuvkový, iný) alebo zásuvku v čase, ktorý im určíte. 

Môže teda ovládať viacero zásuviek, osvetlenie, zapínať ohrievače, ventiláciu, čerpadlo… skrátka takmer akýkoľvek spotrebič (príklady využitia nájdete na konci článku). 

Prečo takmer?

Pretože časový spínač zabezpečí iba to, že v danej zásuvke/el. obvode bude elektrina. Zariadenie pripojené do zásuvky/obvodu teda musí byť zapnuté. 

Časové spínače nedokážu zapínať elektronicky riadené zariadenia ako televízory, či ohrievače s elektronickým (nie mechanickým) termostatom. Tie sa po privedení elektriny iba uvedú do pohotovostného režimu.

Časové spínače majú 2 hlavné výhody:

  1. Automatizujú niektoré činnosti – Nemusíte v priebehu dňa myslieť na to, aby ste nejaké elektrické zariadenie či obvod zapli alebo vypli ručne.
  2. Šetria elektrinu – Príslušný elektrický obvod nemusíte nechávať neustále zapnutý. Nastavíte čas, kedy ho nepotrebujete a on nespotrebúva elektrinu. Jednoduché, no geniálne.

Už sa zamýšľate, na čo by ste taký časový spínač využili? 

Typickým príkladom je ovládanie osvetlenia okolo domu. Cez deň ho nepotrebujete, ale večer chcete mať priestor osvetlený kvôli tomu, aby ste vy, vaše dieťa, váš partner/partnerka, pes, mačka, kanárik… alebo iný člen rodiny videli pod nohy a nepotkli sa. Takisto chcete vidieť, či sa vám pod oknami niekto nezakráda. 

Akonáhle sa odoberiete do postele, vonkajšie svetlo potrebovať už nebudete. Pomocou časovača teda môžete nastaviť, že vonkajšie lampy budú svietiť povedzme od 16.00 do 23.00 h.

Áno, áno, toto sa dá riešiť aj svietidlami so súmrakovými spínačmi alebo samostatným súmrakovým spínačom, ktorý bude ovládať viacero svietidiel. Lampy so súmrakovými spínačmi bývajú kombinované aj s detektormi pohybu, takže sa zapnú iba vtedy, keď niekto pôjde okolo. Ale časový spínač je tiež alternatíva. 

Časový spínač do zásuvky aj do rozvádzača

Časové spínače môžeme rozdeliť podľa viacerých kritérií. Napríklad podľa vyhotovenia a pripojenia to sú:

Časový spínač do zásuvky

Je to taká väčšia plastová krabička s nápadným mechanickým kolieskom, na ktorom môžete nastaviť príslušné časové intervaly. Môže byť aj digitálny – elektronický (píšeme ďalej v článku). 

Podstata je, že časový spínač do zásuvky sa zapája do zásuvky (kto by to bol povedal, že?) a má zabudovanú vlastnú zásuvku, ktorú ovláda. 

Dokáže teda ovládať iba zariadenie, ktoré sa pripája do bežnej 230 V zásuvky: stolná lampa, ohrievač, ventilátor, malé čerpadlo, bojler a pod. 

Výhodou je jednoduché zapojenie – Spínač zapojíte do zásuvky, a do zásuvky spínača zase zástrčku (vidlicu) spotrebiča. 

Žiadne pripájanie ani odpájanie drôtov. Obslúži aj decko. Obrazne povedané, lebo deťom, samozrejme, elektrické zariadenia do rúk nepatria. Ale určite chápete, ako to myslíme.

Pozor, časový spínač zaberie okolo zásuvky dosť miesta. Ak ho chcete zapojiť do dvojzásuvky alebo predlžovačky, koncovky ďalších zariadení sa tam nemusia zmestiť. 

Mechanický a digitálny časový spínač do zásuvky.
 

Časové spínače do zásuvky môžu byť mechanické alebo elektronické (digitálne). Viac o rozdieloch ďalej v článku.

Tip pre vás:

Chcete šetriť každý centimeter okolo zásuvky? Existujú aj modely s kompaktnými rozmermi ako 24 hodinový časový spínač DT06 SOLIGHT.

Pozrieť časové spínače do zásuvky v e-shope »

Časový spínač na DIN lištu

Ide o modul, ktorý (ak sa v elektroinštaláciách nevyznáte) na prvý pohľad pripomína istič alebo prúdový chránič. Rovnako ako ony sa prichytáva nacvaknutím na plechovú DIN lištu v rozvádzači alebo rozvodnej skrinke. 

Pozor – zapojiť ho môže iba elektrikár s oprávnením. A zapojenie je o niečo zložitejšie ako pri zásuvke alebo vypínači – musíte tam dodržať vhodné istenie a niekoľko ďalších vecí, aby to bolo celé bezpečné.  

Takže ak si nie ste istý/á, čo robíte, radšej si na to odborníka pozvite. 

Časový spínač na DIN lištu potom spína príslušný elektroinštalačný obvod – či už svetelný, zásuvkový alebo iný (napríklad vykurovanie alebo bojler). 

K daným zariadeniam teda musíte mať „natiahnutý“ prívod z rozvodnej skrinky. Nezabúdajte, že na 1 obvode máte väčšinou pripojených viacero zásuviek či svietidiel. Časový spínač ich v tom prípade bude spínať všetky naraz. 

A potrebujete aj dostatok miesta v rozvádzači. Niektoré časové spínače môžu zabrať až 3 pozície, rovnako ako 3 jednofázové ističe. Ak sa časový spínač nechystáte kupovať hneď, vyčleňte mu v rozvodnej skrinke miesto. Alebo iným zariadeniam – nikdy neviete, čo budete chcieť do skrinky časom doplniť.

Vedeli ste, že? 

Pri časových spínačoch do zásuvky môžete spínať spotrebiče s max. príkonom 3 600 W (prúd 16 A). Časové spínače na DIN lištu však môžete prepojiť so stýkačom a ovládať aj veľmi výkonné ohrievače, elektromotory či iné spotrebiče – prakticky bez obmedzenia.

Mechanický a digitálny časový spínač na DIN lištu.
 

Časové spínače na DIN lištu môžu byť mechanické alebo elektronické (digitálne). Viac o rozdieloch ďalej v článku. 

Pozrieť časové spínače na DIN lištu v e-shope »

Časové relé a ďalšie prístroje

Okrem bežných časových spínačov sa môžete stretnúť aj s časovými relé na DIN lištu alebo pod vypínač.

Existuje viacero typov, pričom každý je určený na iné použitie. Typické sú napr. dobehové alebo multifunkčné relé pod vypínač. Pomocou nich môžete nechať bežať ventilátor na toalete alebo v kúpeľni aj dlhé minúty po vypnutí osvetlenia.

Informácií o nich by bolo aj na celý článok, takže teraz sa nimi nebudeme zaoberať.

Multifunkčné časové relé do krabice (napr. pod vypínač).
 

Multifunkčné časové relé do krabice (napr. pod vypínač). Môžete ho použiť napríklad na dobeh odsávacieho ventilátora v kúpeľni po vypnutí svetla.

Mechanika alebo elektronika?

Aj podľa spôsobu ovládania a princípu fungovania môžeme rozdeliť časové spínače na 2 základné typy:

Mechanický časový spínač

Spínacie kontakty sú v mechanických časových spínačoch ovládané sústavou ozubených koliesok a prevodov, podobne ako v hodinách.

Mechanický časový spínač teda vo väčšine prípadov nemá žiadnu vstavanú elektroniku. Nastavíte ho mechanicky – otáčaním kolieska nastavíte aktuálny čas a zúbkami na koliesku to, či má byť v danom časovom intervale spínač zopnutý alebo rozopnutý. 

Jednoduché, zvládne aj babka, aj dedko.

Nevýhody? Takýto mechanický časový spínač vám ponúkne iba základné funkcie. 

Niektoré spínače fungujú iba v 24-hodinovom cykle, spotrebič sa teda zapne v danom intervale každý deň. Sú však aj typy, s ktorými si viete nastaviť týždenný cyklus. Ale nič viac od nich nečakajte.

Dôležitým parametrom je minimálny časový úsek. Ide o najkratší časový interval, počas ktorého si môžete zvoliť, či bude spotrebič zapnutý. Pri niektorých spínačoch je to 15 min ale pozor, pri niektorých až 2 h.

Pozrieť mechanické časové spínače v e-shope »

Digitálny časový spínač

Spoznáte ho podľa displeja a viacerých tlačidiel. Pomocou nich môžete nastavovať nielen časy zapnutia a vypnutia, ale pri mnohých typoch aj zložité týždenné a viactýždenné časové programy. Tie si navyše môžete ukladať do pamäte a prepínať medzi nimi. 

Digitálny časový spínač môže mať aj ďalšie funkcie, napríklad:

  • náhodné spínanie pri rôzne dlhých intervaloch – zlodeji si budú myslieť, že ste doma, aj keď budete na dovolenke, 
  • automatické prepnutie na zimný a letný čas – spínač nebudete musieť prestavovať ani kontrolovať ako je rok dlhý,
  • odpočítavanie do zapnutia či vypnutia,
  • manuálny režim,
  • detská poistka.

Aké výhody prináša displej? 

Napríklad na ňom môžete vidieť presný čas a presvedčiť sa, že je dobre nastavený. Takisto vám zobrazí, či je spínač zapnutý alebo vypnutý, takže ak budete spínať nejaký vzdialený spotrebič (napr. vonkajšie osvetlenie z pivnice), nebudete musieť chodiť von kontrolovať, či spínač funguje.

Pozrieť digitálne časové spínače v e-shope »

Ďalšie parametre a funkcie časových spínačov

Zaťažiteľnosť (max. príkon/prúd)

Max. príkon zariadenia či obvodu, ktorý môže časový spínač ovládať. Obvykle je to 3 600 W, resp. 16 A, čo je aj limit zásuvky a ističa zásuvkového okruhu. 

Ale pozor. Platí to pre čisto odporovú záťaž, ako napr. ohrievač bez ventilátora. 

V prípade elektromotorov, transformátorov či neóniek s indukčným predradníkom (indukčné záťaže) alebo spínaných zdrojov (kapacitná záťaž) je max. príkon omnoho nižší. 

Časové spínače na DIN lištu však môžete skombinovať so stýkačom a pomocou neho spínať zariadenie s prakticky neobmedzeným príkonom. 

Rezerva chodu

Označuje dobu, počas ktorej zostanú hodiny spínača v chode aj pri výpadku elektriny. Bývajú to desiatky až stovky hodín (pokojne aj 500), najlacnejšie časové spínače však batériu, a teda ani rezervu chodu, nemávajú. 

Interné hodiny v tom čase napája vstavaná batéria. Pozor – batéria potrebuje po pripojení elektriny nejaký čas na plné dobitie, môžu to byť aj 3 dni. Ak elektrina nachvíľu nabehne a potom zase vypadne, batéria sa nestihne dobiť. Čas teda budete musieť nastavovať odznova.

Manuálny režim 

V niektorých digitálnych časových spínačoch môžete kontakty zapínať a vypínať aj ručne, stlačením tlačidla. Pri niektorých mechanických túto funkciu zabezpečuje mechanický kolískový vypínač. 

Časový spínač kombinovaný s termostatom 

Áno, čítate dobre, niektoré časové spínače majú vstavaný aj termostat. Vďaka nemu môžete vytvárať zložitejšie programy – napríklad zapínať vykurovanie v daný deň, ale iba ak bude v miestnosti veľmi chladno a nie, keď do nej zasvieti slnko. 

Navyše, niektoré majú aj režim chladenia, takže nimi môžete ovládať aj ventilátor alebo klimatizáciu. 

Krytie IP (interiér alebo exteriér)

Väčšinu časových spínačov môžete používať iba v interiéri. Majú totiž obvykle krytie iba IP20, nie sú teda odolné voči vlhkosti. Viac sa dočítate v našom článku o krytí IP.

Zapnite osvetlenie, vyhrejte si garáž

Hovoríte si, že o časových spínačoch už viete asi všetko, no stále si neviete predstaviť, na čo ich využiť? 

Ako sme už spomenuli, typickým príkladom je osvetlenie okolo domu. Sú však aj iné miesta, kde sa vám budú hodiť.

Časové spínače sa často používajú v bazénovej technike. Aby sa vo vode nepremnožili baktérie a riasy, musíte ju filtrovať. Filtrácia s prečerpávaním vody však nemusí bežať stále a na noc ju môžete vypnúť. Áno, hádate správne. Presne to vám umožní časový spínač.

Ďalším príkladom je vykurovanie. Ak máte miestnosť, do ktorej chodíte v určitý čas, môžete si ju nechať pomocou časového spínača a ohrievača vopred vykúriť. Alebo si nechať zohriať teplú vodu v bojleri. Môže to byť garáž, z ktorej ráno odchádzate autom do práce, dielňa, v ktorej pracujete každý večer, chata, na ktorú chodíte každý víkend a pod.

Čo takto jednoduchý zavlažovací systém? Ak nepotrebujete smart závlahu so senzormi vlhkosti, postačí vám vhodné čerpadlo a časový spínač. Trávnik alebo rastliny budete mať zaliate pravidelne, každý večer.  

Ak robíte každý týždeň veľký nákup, môžete si pomocou digitálneho časového spínača nechať vopred vychladiť druhú chladničku alebo veľkú mrazničku. 

Pozrieť časové spínače v e-shope »

Neviete si vybrať? Zavolajte, napíšte

Pretáča sa vám už z tých časových spínačov ciferník? Stále neviete, aký si vybrať? Ozvite sa a poradíme.

Pozrieť kontaktné údaje »