Ako vybrať svietidlo: podrobný návod

rozne-druhy-svietidiel-1467

Svietidlá prešli za posledných 10 rokov raketovým vývojom. Vďaka LED technológii svietia silnejšie a „žerú“ menej elektriny. A je ich ešte viac druhov ako kedysi. Prinášame vám preto pár rád, ako si správne svietidlo vybrať a aké parametre si všímať.

Chcete ideálne osvetlenie? Nechajte na architekta alebo dizajnéra

Ak staviate alebo rekonštruujete a chcete dokonalé osvetlenie, nechajte si ho navrhnúť interiérovým dizajnérom alebo architektom.

Títo odborníci presne vypočítajú parametre pre ideálne osvetlenie každého centimetra domu či bytu. Potom podľa toho navrhnú typ, parametre a počet svietidiel. Väčšinou na to používajú špeciálny návrhový softvér.

O vlastnostiach svetla a parametroch dobrého osvetlenia si môžete prečítať v našom článku Ako si osvetliť priestor pre odpočinok a vysokú produktivitu.

V tomto článku rozoberieme najmä osvetlenie do domácnosti.

Áno, v  našom e-shope nájdete napríklad aj halové a núdzové svietidlá. Ale osvetlenie v priemysle si vyžaduje trochu iný prístup a dodržiavanie noriem na pracovisku. Tam je už odborný návrh nevyhnutnosťou.

Svietidlo alebo svetelný zdroj? 

Na začiatok si objasníme pojmy:

Svetelný zdroj…

…je to, čo vyžaruje svetlo – napr.  žiarovka, úsporná žiarivka, žiarivková trubica (tj. neónka), LED trubica, LED pás a pod. 

Svetelný zdroj je vo väčšine svietidiel vymeniteľný. Výnimkou sú LED panely, kde sú LED čipy zabudované napevno.

Chcete vedieť, ako sa líšia klasické žiarovky, halogénové žiarovky, žiarivky a žiarivkové trubice či LED svetelné zdroje, akú majú účinnosť a výkony?

Prečítajte si náš článok Typy žiaroviek, iných svetelných zdrojov a ich parametre

Svietidlo… 

…je zariadenie, ku ktorému sa svetelný zdroj pripája – napr. luster, bodové svietidlo a pod. Svietidlo usmerňuje alebo rozptyľuje svetlo, chráni svetelný zdroj pred poškodením a slúži aj na to, aby to nejako prívetivo vyzeralo. Vešať žiarovku priamo na kábel si asi nebudete.

Dajte si pozor na jednu vec – nie každý svetelný zdroj je vhodný do každého svietidla:

  • objímka a pätica musia byť kompatibilné, napr. do svietidla s malým závitom E14 veľkú žiarovku nedáte, takže ste obmedzení maximálnym výkonom malých žiaroviek,
  • do svietidla na neónky nedáte LED trubicu, museli by ste ho najprv upraviť – vybrať predradník, vyrábajú sa preto svietidlá určené na LED trubice,
  • do svietidla na LED trubice nedáte neónku, museli by ste pridať predradník… ale to ani nemá zmysel,
  • do niektorých svietidiel pre žiarovky sa nemusia zmestiť úsporné žiarivky, ktoré sú o niečo väčšie (aj keď, kto by ich dnes používal, keď sú tu LED-ky, že?),
  • do uzavretých svietidiel sa LED žiarovky úplne nehodia, potrebujú totiž chladenie prirodzeným prúdením vzduchu… nie, že by tam nefungovali dlhodobo, ale prehrievaním môžete skrátiť ich životnosť,
  • existujú aj svietidlá určené iba pre LED a úsporné žiarivky a tie by vysokú teplotu zo žiarovky nevydržali – na nich je potom obmedzený max. výkon, pokojne iba napríklad na 20 W.

Pozrieť všetky svietidlá v e-shope »

Svietidlo typu UFO a LED žiarovka.
 

To, ako silno bude svietidlo svietiť, koľko bude žrať elektriny či akú farebnú teplotu bude mať, určuje svetelný zdroj (napr. žiarovka). Výnimkou sú LED panely, ktoré sú svietidlom aj svetelným zdrojom zároveň.

Výkon (príkon), svetelný tok a účinnosť svetelného zdroja

Pre jednotlivé typy svietidiel sme ho podrobne rozobrali v už spomínanom článku Typy žiaroviek, iných svetelných zdrojov a ich parametre

Zapamätajte si však aspoň to najdôležitejšie – medzi týmito vlastnosťami je priamy vzťah.

Najprv však musíme (opäť) objasniť pojem výkon a príkon:

  • to, čo výrobcovia uvádzajú na obale alebo svetelnom zdroji (napr. 60 W pri klasickej žiarovke) nie je výkon, ale príkon,
  • príkon je množstvo elektriny, ktorú svietidlo spotrebúva, 
  • výkon je zase množstvo energie, ktorú vyžaruje vo forme svetla, 
  • namiesto výkonu výrobcovia špecifikujú svetelný tok (jednotka lúmen – lm), čo je takisto množstvo vyžiareného svetla a je to teda ekvivalent výkonu,
  • takmer všetku zvyšnú energiu okrem svetelnej vyžiari svetelný zdroj vo forme tepla – preto sa svetelné zdroje zahrievajú,
  • výkon je teda vždy nižší ako príkon a je daný účinnosťou svetelného zdroja (napr. žiarovky, trubice, LED čipu).

Svetelné zdroje majú rôznu účinnosť. Napr. klasické žiarovky cca 5 %, LED svetelné zdroje však až 50 %. 

LED teda potrebujú omnoho menší príkon na to, aby svietili rovnako silno ako napr. klasické žiarovky alebo úsporné žiarivky.

Ukážeme si to na príklade 2 svetelných zdrojov:

  • 100 W klasická žiarovka bude mať na obale uvedený svetelný tok cca 1 400 lm.
  • 12 W LED žiarovka bude mať na obale uvedený podobný svetelný tok, dajme tomu 1 500 lm.
  • dôvodom je, že klasická žiarovka má účinnosť tak okolo 5 %, čiže 100 W žiarovka vyžiari niečo vyše 5 W svetla, 
  • LED žiarovka má účinnosť cca 50 %, takže 12 W vyžiari 6 W svetla,
  • 12 W LED teda svieti takmer rovnako silno ako 100 W klasická (volfrámová žiarovka).

Ok, ok, už sa vám z toho asi točí hlava a premýšľate, čo z toho vyplýva… 

…tak teda polopate:

Nevyberajte si svetelné zdroje iba podľa množstva Wattov. 

Porovnávajte ich svetelný tok, pretože iný zdroj s rovnakým množstvom Wattov môže svietiť viditeľne slabšie.

Hovoríte si: „Ok, to boli svetelné zdroje, ale čo s tým všetkým má svietidlo?“ 

Vlastne skoro nič. Obmedzuje iba max. výkon žiarovky/žiarivky/trubice, ktorú doň môžete zapojiť. Pri neónkach ho vlastne nielen obmedzuje, ale určuje priamo, keďže výkon je daný rozmermi trubice.

Pozrieť všetky svietidlá v e-shope »

Klasická žiarovka a LED žiarovka vedľa seba.
 

Pri kúpe žiaroviek a iných svetelných zdrojov si nevšímajte iba Watty, ale najmä svetelný tok. Žiarovka vľavo má 100 W, LED žiarovka vpravo 12 W, pritom svietia rovnako silno.

Na ktoré ďalšie parametre si dať pozor pri výbere svietidla

Smerovosť a rozptyl svetla

Niektoré svietidlá môžu tok svetla usmerňovať pomocou tienidiel, iné ho zase rozptyľujú na väčšiu plochu pomocou reflektorov (napr. bodovky) alebo priehľadného mliečneho skla (LED panely). No a niektoré sú otočné alebo naklápacie (typicky bodovky).

Premyslite si teda, či chcete osvetliť väčšiu plochu alebo skôr konkrétne miesto. Podľa toho vyberte typ svietidla aj miesto, kam ho namontujete.

Spôsob montáže svietidla

Na strop? Na stenu? Do dutého stropu? Každé svietidlo má svoj spôsob montáže, ktorý by ste mali dodržať.

Áno, napríklad také LED panely určené na povrch môžete namontovať aj na stenu aj pod strop. Sú však svietidlá, ktoré môžete namontovať iba jedným spôsobom do jednej polohy.

Farebná teplota 

Nemáme na mysli farbu svetla ako napríklad červenú, modrú, ružovú… 

Farebnou teplotou chceme povedať, že nie je biela ako biela. Niektoré svetelné zdroje s bielou farbou svietia skôr dožlta – napríklad klasické a halogénové žiarovky. Hovoríme, že ide o tzv. teplú bielu. 

Svetelné zdroje svietiace domodra majú zase tzv. studenú bielu.

Tabuľka farebných teplôt svetelných zdrojov: 

Slovné označenie
Farebný odtieň
Farebná teplota
Použitie
teplá biela
žltý
2 800 – 3 500 K
odpočinok – obývačka, spálňa, lampa na čítanie, odpočinkové miestnosti na pracovisku
neutrálna biela/denné svetlo
žiadny
4 000 – 5 000 K
práca – pracovisko, domáca pracovňa, kuchyňa, predsieň, kúpeľňa, terasa
studená biela
modrý
5 500 – 6 500 K 
zvýšená pozornosť – pracoviská, dielne, haly, garáže, exteriéry a pod.

LED žiarovky, neónky, LED trubice, LED pásy, LED panely či úsporné žiarivky sa vyrábajú s rôznou farebnou teplotou. Pri niektorých LED svetelných zdrojoch si môžete teplotu farby dokonca nastaviť.

Ukážka farebnej teploty rôznych druhov svetelných zdrojov.
 

Žiarovky svietia dožlta, žiarivky, LED žiarovky, neónky a LED trubice, panely či pásy kúpite v prevedeniach s rôznou farebnou teplotou.

Pozrieť všetky svietidlá v e-shope »

Krytie IP

Špecifikuje odolnosť svietidla voči vniknutiu cudzích predmetov, prachu a vlhkosti. Označuje sa skratkou IP a dvojciferným číslom. 

Pre bežné miestnosti v domácnosti ako obývačka či spálňa to nemusíte riešiť. 

Do vlhkých priestorov ako kúpelňa, pivnica a pod. však potrebujete svietidlo s krytím aspoň IP44.

Detaily nájdete v našom článku o krytí IP.

Napájacie napätie

Väčšina svietidiel má napájanie bežnými 230 V, takže ich môžete pripojiť priamo k svetelnému elektroinštalačnému okruhu. 

Rozdiel môže byť pri bodovkách – existujú bodové žiarovky pre 12 V (pätica GU5.3 označovaná aj ako MR16) aj pre 230 V (pätica GU5.3 alebo GU10). K tým 12 V potrebujete transformátor alebo elektronický zdroj.

Takisto je rozdiel pri LED pásoch. Sú aj také, ktoré sú na 230 V, väčšina z nich je však na 12 V alebo 24 V a potrebujete k nim teda takisto zdroj. Výhodou niektorých zdrojov je, že majú zabudované aj stmievanie, diaľkové ovládanie či ďalšie funkcie.

Ďalšou kategóriou sú svietidlá na batérie. Najčastejšie sú to bodovky s nízkym výkonom napríklad do nábytku, kam neviete/nechcete priviesť napájací kábel. 

No a vyrábajú sa aj solárne svietidlá. Majú vstavaný solárny panel, ktorý cez deň nabíja vstavanú batériu. Najčastejšie sú kombinované so súmrakovým spínačom, takže začínajú svietiť, až keď sa zotmie.

Pozrieť všetky svietidlá v e-shope »

Doplnkové funkcie svietidiel

Stmievanie

Určite si hovoríte: „Veď kúpim stmievač a zapojím ho namiesto vypínača.“

Sorry, také jednoduché to nebude. Musíte splniť 2 podmienky:

  1. Svetelný zdroj musí byť stmievateľný – pre klasické a halogénové žiarovky to platí vždy. LED svetelné zdroje, žiarivky či neónky však musia byť stmievateľné. A nie všetky sú, uvádzame to v popise produktu, alebo to nájdete na obale svetelného zdroja.
  2. Stmievač musí vedieť daný svetelný zdroj stmievať – nie všetky stmievače dokážu stmievať LED, žiarivky či neónky. Zároveň pozor na maximálny stmievateľný výkon, často to býva iba okolo 100 W, takže pri viacerých svietidlách naraz to môže byť problém.

Viac info nájdete v našom článku Seriál Ako vybrať vypínač, časť 4: Stmievače, pohybové senzory…

Senzor pohybu

Áno, niektoré svietidlá majú senzor pohybu vstavaný. Môžete si na nich teda nastaviť, aby sa zapli iba vtedy, keď prídete do miestnosti. A na niektorých si môžete nastaviť, aby to robili, iba keď je okolo tma.

Ideálne pre chodby, špajzu, komoru, pivnicu a iné miestnosti, v ktorých sa dlho nezdržiavate. 

Súmrakový spínač

Svietidlo, ktoré má vstavaný súmrakový spínač, sa zapne automaticky po zotmení. Využijete na osvetlenie chodníkov okolo domu, na záhrade, alebo na osvetlenie schodov.

Diaľkové ovládanie

Diaľkový ovládač od televízora, domáceho kina, klimatizácie… počkať, aj svetla?

Presne tak, sú aj svietidlá, ktoré sa dodávajú s diaľkovým ovládačom. Môžete ich pomocou neho zapínať, vypínať, stmievať, meniť farebnú teplotu alebo farbu, načasovať vypnutie a rôzne ďalšie veci.

Smart funkcie

Smart svietidlá môžete ovládať cez aplikáciu, internet alebo hlasom.

Niektoré pripájate priamo k smartfónu cez Bluetooth alebo WiFi, iné sa pripájajú do WiFi siete alebo sa tam pripája ich ovládacia jednotka, s ktorou komunikujú bezdrôtovo.

Pozrieť všetky svietidlá v e-shope »

Potrebujete poradiť?

Ak si stále neviete vybrať svietidlo, neváhajte sa na nás obrátiť. 

Pozrieť kontaktné údaje »